PCOS HELP

Daar loop je dan het ziekenhuis uit na wat onderzoeken op de afdeling gynaecologie. Ik hoor het de arts nog zo zeggen: “U heeft het Polycysteus Ovarium Syndroom, als jullie een kinderwens hebben adviseer ik een afspraak te maken bij een fertiliteitskliniek.”
Misschien heb jij ook de diagnose PCOS gekregen, of heb je last van een aantal klachten die ook vaak voorkomen bij PCOS, zoals acne, overbeharing en een onregelmatig menstruatiecyclus of misschien word je wel helemaal niet ongesteld. Of heb je een kinderwens en heb je al een bezoekje gebracht aan de gynaecoloog die je op zijn beurt weer door verwijst naar een fertiliteitskliniek. Herkenbaar?

PCOS is een hormonaal syndroom waar veel vrouwen – vaak zonder het te weten – aan lijden. Het kan vervelende klachten veroorzaken, van moeilijk zwanger raken tot diabetes.”

Wat is het PCOS Polycysteus Ovarium Syndroom ?
Bij PCOS zie je vaak twee van de onderstaande symptomen;
– Meerdere cystes in de eierstokken (minimaal 10)
– Onregelmatige menstruatiecyclus
– Mannelijke beharing en acne
Bij PCOS rijpen er niet één maar meerdere eicellen tegelijk, waardoor je dus onregelmatig menstrueert. Normaal gesproken gaan de rijpende follikels oestrogeen aan maken. Dan heb je rond dag 14 een LH piek die zorgt voor je eisprong waarbij het gele lichaam ontstaat die progesteron aan maakt. Bij PCOS blijft dit proces uit waardoor er geen eisprong plaatsvindt en geen geel lichaam wordt aan gemaakt. Je ziet in deze fase ook vaak dat er meer testosteron wordt aangemaakt. Je hormoonbalans is verstoord en de verhouding oestrogeen, progesteron en testosteron zijn uit balans. De uitdaging is dan ook deze drie weer in balans te krijgen en daar komt naast voeding vaak ook een stukje stress en beweging bij kijken. Want stress zorgt voor de aanmaak van cortisol waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt en daarnaast slurpt stress je progesteron leeg terwijl progesteron weer zo belangrijk is voor een goede innesteling in fase twee.
Mijn persoonlijke ervaring is dan ook; PCOS hoef je niet voor lief te nemen, je kan het door voeding en leefstijl onder controle krijgen. Weg met PCOS, want los van moeilijk zwanger raken wil je toch ook van je acne, stemmingswisseling en alle andere bijkomende klachten af. Daarnaast heb je een grotere kans op diabetes type 2, een hoog cholesterol en een hoge bloeddruk. Genoeg reden voor mij om hier in te duiken en mijn kennis te verbreden door de opleiding Trainer Hormoon Factor te volgen. Met het aanpassen van mijn leefstijl, gecombineerd met de opgedane kennis, heb ik mijn PCOS onder controle gekregen en kregen we het mooiste cadeau: op een natuurlijke manier zwanger raken van ons tweede kindje. Met mijn kennis en eigen ervaring hoop ik niet alleen mijzelf maar ook vele anderen bewust te maken van de rol van hormonen in ons lichaam en hoe je ze onder controle kan krijgen.
Meer weten of interesse in een PCOS coaching sessie? Neem gerust contact op.