Waarom is nachtrust zo belangrijk?

Het is 20.30 uur. Het huis is net aan kant en de kids slapen. Ik begin spontaan te gapen, tijd voor mij om naar bed te gaan. Ik ga in bed liggen in de hoop dat het een rustige nacht wordt. Met twee verkouden kinderen in huis zijn we (ja gelukkig mijn vriend en ik wisselen de shifts af) er de laatste nachten regelmatig uit geweest. Herken je dat? Slaaptekort? Ik merk dit direct. Ik start de dag met koffie terwijl ik dit normaal niet doe. Ik raak sneller geïrriteerd en heb minder zin heb om wat te ondernemen.

“Waarom slaapt iedereen altijd lekker en word ik vaak wakker met het gevoel dat er een vrachtwagen over me heen heeft gereden.”

Slaap is essentieel voor het goed functioneren van lichaam en geest. Volgens een studie van het Centrum voor Slaaponderzoek van de Loughborough Universiteit, veroorzaakt elk verloren uur slaap van de acht benodigde uren, voor het verlies van ongeveer één IQ-punt. Stel je voor hoe gebrekkig je brein dan functioneert na een hele week slecht slapen.
Daarnaast zorgt een verstoorde nachtrust ervoor dat het herstel gedurende de nacht niet goed is en dat je overdag minder energie hebt. Slaapproblemen kunnen je minder stressbestendig maken en bijdragen aan het ontstaan van overgewicht.
Wat kunnen we doen om te zorgen dat we beter, langer en dieper slapen ?
Zorg in eerste instantie voor een donkere, goed geventileerde slaapkamer. Te veel stress gehad? Dit heeft helaas ook een negatief effect op je nachtrust. Pak een boek of een leuk tijdschrift waar je van ontspant voordat je gaat slapen. Probeer ook zoveel mogelijk de felle schermpjes van tv, laptops of telefoons te mijden, want ook dit kan een negatief effect hebben op je nachtrust.
En dan voeding, want voeding en nachtrust werken ook zeker samen. Het is belangrijk voldoende vitamine en mineralen binnen te krijgen voor een goede nachtrust: vitamine C, magnesium, zink, calcium, vitamine B3,B5 en B6. Ben je een slechte slaper? Dan is het zeker nuttig ook eens naar je voedingspatroon te gaan kijken.
Naast deze vitamines en mineralen hebben we een belangrijk hormoon nodig om goed te slapen namelijk het hormoon melatonine. Dit hormoon zorgt ervoor dat je gaat slapen, en hoe lang en hoe diep je slaapt. Het aminozuur tryptofaan (aminozuren gebruikt ons lichaam om eiwitten op te bouwen) hebben we onder andere nodig om uiteindelijk melatonine aan te kunnen maken in ons lichaam. Tryptofaan is een bouwstof, een essentieel aminozuur, dat betekent dat ons lichaam dit aminozuur niet zelf kan aanmaken maar dit via voeding moet binnen krijgen. Voedingsmiddelen die veel tryptofaan bevatten zijn onder meer ei, banaan en kalkoen.
Het krijgen van voldoende daglicht is ook belangrijk. Daglicht helpt bij de aanmaak van de nerotransmitter serotonine wat weer een voorloper is van melatonine, dus loop een extra rondje buiten in de ochtend of middag en begin ‘s avonds voor het slapengaan eindelijk in dat goede boek dat al jaren verstoft op je nachtkastje ligt.
Zolang hier met kleine kinderen de nachtrust toch echt af en toe verstoord wordt, probeer ik overdag zoveel mogelijk water te drinken, omeletjes met veel groenten te nuttigen voor de lunch en veel naar buiten te gaan wanneer mogelijk, maar voorlopig lig ik om 21.00 uur in mijn bed. Welterusten………