Mijn dochtertje heeft net haar boterham op en komt na een half uur alweer bij mij en zegt: ‘’Mama ik heb honger!’’, waarop ik zeg: “Je hebt trek bedoel je? Honger kennen we niet.” “ Ja mijn buik heeft zin in wat lekkers”, zegt ze.

Pfff, wie kent dat? Dat je peuter constant vraagt om eten of andersom: dat je peuter helemaal niet wil eten Help die kinderlijfjes, die wil ik de beste basis mee geven, maar hoe?

Opleiding tot Kindervoedingscoach

Nu ik twee kleintjes heb rond lopen thuis (nou ja lees: de één stept tegenwoordig door het huis en de ander rolt net) ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in kinderen en voeding. Daarbij wil ik antwoord op de vraag: hoe geef ik hen een goede basis? Mijn kennis over voeding is met de jaren gegroeid, maar kinderen een gezonde basis geven en welk gedrag daar bij komt kijken, dat vraagt om wat verdieping. Want weten dat een broccoli gezond is, is stap één, maar hoe ik ervoor zorg dat mijn kind het ook eet is stap twee, Ik volg dan ook de opleiding tot kindervoedingscoach via de Better Health Academy van Amber Albarda.

Volgens het RIVM is in Nederland 1 op de 7 kinderen te zwaar. Staatssecretaris Paul Blokhuis heeft op 6 februari het startsein gegeven voor de volgende fase van de ketenaanpak overgewicht en obesitas bij kinderen, waar gezondheid en een gezonde voeding een onderdeel van is. Centraal staat daarbij bewustwording van ouders als het gaat om voeding en wat we onze kinderen voorschotelen.

Vervang dat boterhammetje met hagelslag eens, varieer en probeer. Nu hoor ik jullie al denken: “HELP de boterham van het menu?” Hier geldt: “Alles met mate.” Maar misschien kunnen we beginnen ons Nederlandse bammetje eens anders te beleggen, met goede vetten en eiwitten. Denk aan avocado of een gezonde notenpasta of bak een ei. Het roer hoeft niet meteen 360 graden om, maar laten we net als alles met mate eten, ook beetje bij beetje bewuster worden van wat wij onze kinderen in hun mond en hun lijf laten stoppen.

Tegenwoordig staan hier vaak creatieve havermoutontbijtjes op het menu met noten, pitten, zaden, eventueel kokosrasp, wat kaneel en een beetje geraspte appel. Ook wel de overnight oats ontbijtjes genoemd.

Maar mijn dochter haar favoriet zijn de ‘’roze’’ pannenkoeken (lees; Boekweit of haverpannenkoek met gepureerde biet). Gooi er een lekkere klodder notenpasta op: Succes gegarandeerd bij ons thuis! En het ‘mama ik heb honger momentje’ komt nu pas na een uur. Dus zo heb ik toch nog wat tijd gewonnen, haha!

De vraag is dus uiteindelijk, hoe geef ik die kleintjes een goede basis en hoe krijg ik ze zover dat ze het ook willen gaan opeten. Ik help je graag hiermee !

Een afspraak maken kan per mail, per telefoon of via het contactformulier. Daarnaast kan je altijd contact opnemen voor vragen meer informatie of gewoon even sparren.